Linux işletim sistemi Nedir ?
Linux, bilgisayarlar, sunucular, ana bilgisayarlar, mobil cihazlar ve gömülü cihazlar için Unix benzeri, açık kaynaklı ve topluluk tarafından geliştirilmiş bir işletim sistemidir (OS). x86, ARM ve SPARC dahil olmak üzere hemen hemen her büyük bilgisayar platformunda desteklenir ve bu da onu en yaygın desteklenen işletim sistemlerinden biri yapar.
Linux işletim sistemi nasıl kullanılır?
Linux işletim sisteminin her sürümü donanım kaynaklarını yönetir, uygulamaları başlatır ve yönetir ve bir tür kullanıcı arabirimi sağlar. Geliştiriciler için muazzam topluluk ve geniş dağıtım yelpazesi, hemen hemen her görev için bir Linux sürümünün mevcut olduğu ve Linux’un birçok bilgi işlem alanına girdiği anlamına gelir.
Örneğin Linux, Apache gibi web sunucularının yanı sıra ağ işlemleri, büyük bilgi işlem kümeleri gerektiren bilimsel bilgi işlem görevleri, veritabanları, masaüstü ve uç nokta bilişim ve Android gibi işletim sistemi sürümlerine sahip mobil cihazların çalıştırılması için popüler bir işletim sistemi olarak ortaya çıkmıştır. .
Linux işletim sistemi, birçok farklı kullanım durumunu destekleyen birçok farklı ayarda bulunabilir. Linux aşağıdaki şekillerde kullanılır:
- Web sunucuları, veritabanı sunucuları, dosya sunucuları, e-posta sunucuları ve diğer herhangi bir paylaşımlı sunucu türü için Sunucu İşletim Sistemi . Yüksek hacimli ve çok iş parçacıklı uygulamaları desteklemek üzere tasarlanan Linux, her tür sunucu uygulaması için çok uygundur .
- Kişisel üretkenlik bilgi işlem için masaüstü işletim sistemi . Linux, ticari işletim sistemlerine tercih eden kullanıcılar için açık kaynaklı ve ücretsiz olarak kullanılabilen bir masaüstü ortamıdır .
- Grafik kullanıcı arabirimi (GUI) veya doğrudan bağlı terminal ve klavye gerektirmeyen sistemler için başsız sunucu işletim sistemi. Başsız sistemler genellikle uzaktan yönetilen ağ sunucusu ve diğer cihazlar için kullanılır.
- Sınırlı bilgi işlem işlevi gerektiren sistemler için yerleşik cihaz veya cihaz işletim sistemi. Linux, ev aletleri, otomotiv eğlence sistemleri ve ağ dosya sistemi cihazları dahil olmak üzere çeşitli uygulamalar için gömülü bir işletim sistemi olarak kullanılır.
- Yönlendiriciler, anahtarlar, alan adı sistemi sunucuları, ev ağı cihazları ve daha fazlası için ağ işletim sistemi. Örneğin, Cisco , Linux çekirdeğini kullanan Cisco Ağlar İşletim Sisteminin ( IOS ) bir sürümünü sunar .
- Kurumsal yazılım geliştirme için yazılım geliştirme işletim sistemi . Pek çok geliştirme aracı Windows’a veya diğer işletim sistemlerine taşınmış olsa da, Linux en yaygın olarak kullanılan açık kaynaklı yazılım geliştirme araçlarından bazılarına ev sahipliği yapmaktadır . Örneğin, dağıtılmış kaynak denetimi için git; kaynak kodu düzenleme için vim ve emacs; ve hemen hemen her programlama dili için derleyiciler ve yorumlayıcılar.
- Bulut örnekleri için bulut işletim sistemi . Başlıca bulut bilişim sağlayıcıları, bulut sunucuları, masaüstleri ve diğer hizmetler için Linux çalıştıran bulut bilişim örneklerine erişim sunar.
Linux, yüksek düzeyde yapılandırılabilir ve kullanıcıların kendi Linux sürümlerini özelleştirmelerini sağlayan modüler bir tasarıma bağlıdır. Uygulamaya bağlı olarak, Linux aşağıdakiler gibi farklı amaçlar için optimize edilebilir:
- ağ performansı;
- hesaplama performansı;
- belirli donanım platformlarında dağıtım; ve
- sınırlı bellek, depolama veya bilgi işlem kaynaklarına sahip sistemlerde dağıtım.
Kullanıcılar, belirli uygulamalar için farklı Linux dağıtımları seçebilir veya özel çekirdek yapılandırmalarını dahil etmek için belirli bir dağıtımı uyarlayabilir.
Linux’un Tarihi
Linus Torvalds, Finlandiya’daki Helsinki Üniversitesi’ndeyken Minix OS’nin yerine Linux üzerinde çalışmaya başladı. Torvalds , 1983’te tamamen özgür yazılımdan oluşan eksiksiz, Unix uyumlu bir işletim sistemi yaratmayı amaçlayan GNU Projesi üzerinde yapılan çalışmayı fark etti ve GNU’yu dağıtım için bir model olarak kaydetti. Ancak, Torvalds Minix’in yerine geçecek bir şey aradığında, GNU üzerindeki çalışma bitmemişti ve bu da onu Linux adında alternatif bir işletim sistemi çekirdeği geliştirmeye sevk etti – Linus’un Unix’inin bir kısaltması – ve GNU GPL’yi benimsemeye.
Torvalds, Eylül 1991’de Linux çekirdeğini yayınladı. Bir geliştirici topluluğu, topluca Linux olarak bilinen eksiksiz ve ücretsiz bir işletim sistemi oluşturmak için GNU bileşenlerini Torvalds’ın çekirdeğiyle entegre etmeye çalıştı. Torvalds, Linux çekirdeğini geliştirmeye devam ediyor ve geniş bir geliştirici topluluğu, çok çeşitli bileşenleri oluşturmaya ve entegre etmeye devam ediyor.