Altta yatan güçlü teknolojisi sayesinde karmaşık ve yüksek hacimli veri işlemleri gerçekleştiren işletmelerin ilk tercihi haline gelmiştir. Birkaç yazar ve okuyucunun aynı anda sistem üzerinde çalışmasına izin veren çok sürümlü eşzamanlılık denetimi (MVCC) kullanır.
PostgreSQL, aynı anda ve verimli bir şekilde birden fazla görevi yerine getirme konusunda son derece yeteneklidir. Sonuç olarak, Apple, Yahoo!, Facebook ve Instagram gibi şirketlerin yanı sıra telekom firmaları, finans ve devlet kurumları tarafından da kullanılır.
PostgreSQL, standartlara uyumlu, yüksek düzeyde programlanabilir ve genişletilebilir olma hedefiyle çerçevelenmiştir. Bu DBMS’nin zorlayıcı doğasına rağmen birçok üçüncü taraf araç ve kitaplık, PostgreSQL ile çalışmayı basitleştirir.
Diğer özellikler arasında yüksek eşzamanlılık, ACID uyumluluğu (Atomicity, Consistency, Isolation, Durability), nesne ilişkisi, SQL uyumluluğu (çoğunlukla) ve aktif bir geliştirici topluluğundan destek bulunur.
PostgreSQL’in Avantajları Nelerdir?
Aşağıda PostgreSQL’in avantajlarından bazılarını bulabilirsiniz:
1. Açık kaynak
Açık kaynaklı ve ücretsizdir, ancak çok güçlü bir ilişkisel veri tabanı yönetim sistemidir.
2. Güçlü bir topluluk
Büyük bir topluluk tarafından 7/24 desteklenir.
3. Güçlü üçüncü taraf desteği
Son derece gelişmiş özelliklerden bağımsız olarak yönetim sistemini tasarlamak, yönetmek ve kullanmak için birçok harika ve açık kaynaklı üçüncü taraf aracıyla donatılmıştır.
4. Genişletilebilirlik
Gelişmiş bir RDBMS’nin olması gerektiği gibi programlı olarak saklı yordamlarla genişletmek mümkündür.
PostgreSQL Nerelerde Kullanılır?
Açık kaynak yapısı ve kapsamlı özellik listesi sayesinde PostgreSQL ücretsiz olarak kullanılabilir ve teknik yetenekler açısından diğer ticari veri tabanı yönetim sistemleri ile aynıdır. Bu, Postgres veri tabanlarını hem büyük işletmeler hem de küçük işletmeler için çekici hale getirir.
PostgreSQL, terabaytlarca ve hatta petabaytlarca bilgi depolamak için kullanılabildiğinden finans endüstrisinde düzenli olarak kullanılır. Ayrıca, tüm veri tabanı işlemleri tamamen ACID uyumlu olduğundan, Postgres veri tabanları ATM’lere güç sağlamak ve diğer çevrimiçi işlem işleme (OLTP) görevlerini gerçekleştirmek için kullanılabilir.
Finansmanın yanı sıra bilimsel alanda kullanılan Postgres veri tabanlarını da bulabilirsiniz. Matlab ve R gibi matematiksel yazılımlar PostgreSQL ile entegre edilebilir. Bu sayede veri tabanı genellikle veri analizi için kullanılır.
Postgres veri tabanları sosyal ağlara da kullanılır. Reddit, Instagram ve Disqus gibi en iyi bilinen markalardan bazıları, kullanıcılarının verilerini ve etkileşimlerini depolamak için PostgreSQL’e güvenir.
Ayrıca PostGIS uzantısı sayesinde PostgreSQL, coğrafi nesneleri ve coğrafi verileri depolamak için de kullanılabilir. Bu, onu seyahat ve navigasyonla uğraşan şirketler için harika bir veri tabanı yapar. Postgres veri tabanlarını kullanan bazı gerçek dünya örnekleri arasında TripAdvisor, FlightAware ve OpenStreetMap bulunur.
PostgreSQL, daha birçok web sitesi ve çevrimiçi hizmet türünü desteklemek için de kullanılabilir. Örneğin, Guardian gazetesi, .org ve .info alan adları için alan kaydı olan Sony Online ve Afilias’ın yaptığı gibi bir Postgres veri tabanı kullanır. Dahası, PostgreSQL, dinamik web siteleri ve web tabanlı uygulamalar çalıştırmak için de mükemmel şekilde uygundur.
PostgreSQL ve SQL Arasındaki 6 Fark
PostgreSQL ve SQL en popüler ilişkisel veri tabanı yönetim sistemleridir (RDBMS’ler). Bir SQL sunucusu, bir DBMS ve bir analiz sistemidir ve çoğunlukla çeşitli veri ambarı çözümleri ve e-ticaret işletmeleri için kullanılır. PostgreSQL, SQL’in gelişmiş bir sürümüdür. Alt sorgular, işlemler, tetikleyiciler, yabancı anahtarlar ve çeşitli kullanıcı tanımlı işlevler dahil olmak üzere SQL’in farklı işlevlerine destek sunar.
Peki PostgreSQL ve SQL arasındaki farklar nelerdir?
1. Çapraz platform
Dijital bir dünyadayız. Bu yüzden bir platformun veya dilin çapraz platform olması çok önemlidir. Ayrıca BT endüstrisinin ilerlemesiyle birlikte UNIX ve Linux gibi açık kaynaklı sistemler üzerinden erişilebilir olmak da önemlidir. SQL, Microsoft’un bir ürünüdür ve satıcı kilitlidir. Bu yüzden sadece Microsoft sistemleri üzerinden erişilebilir. PostgreSQL’e ise Solaris, Windows, BSD ve Linux üzerinden erişilebilir. PHP geliştiricileri için, web uygulamalarını dağıtmak için hem SQL hem de PostgreSQL’i Laravel ile kullanabilirsiniz.
2. CSV desteği
PostgreSQL, hızlı veri işlemeye yardımcı olan “kopyala” gibi farklı komutlar sunar. Ayrıca önemli hata mesajları sağlar. Küçük bir sorun varsa, PostgreSQL bir hata mesajı gösterir ve içe aktarmayı hemen durdurur. Öte yandan, SQL, verileri dışa veya içe aktarmayı desteklemez.
3. Çoğaltma
SQL sunucusu her türlü veriyi çoğaltabilir. Bu bir anlık görüntü, yansıtma, günlük gönderimi, birleştirme, işlemsel vb. olabilir. PostgreSQL replikasyonu raporlar biçimindedir ve aralarından seçim yapabileceğiniz farklı üçüncü taraf seçenekleri vardır. Ayrıca, 8.3’ten daha yüksek tüm PostgreSQL sürümleri, yerleşik çoğaltma özelliklerine sahiptir.
4. SQL’de dinamik eylemler
PostgreSQL, SQL’de dinamik eylemler sağlar. Bu, sadece select ifadelerini kullanarak tüm işlemleri gerçekleştirebileceğiniz, geri alabileceğiniz ve diğer tüm işleri kolayca yapabileceğiniz anlamına gelir. Bu özellik SQL sunucusunda mevcut değildir. Ancak, saklı yordamı kullanabilir ve select ifadelerinden dinamik eylemleri çağırabilirsiniz. Bu, SQL’i PostgreSQL’den çok daha sınırlayıcı yapar.
5. Güncellenebilir görünümler
SQL’de, tablolar farklı anahtarlar içeriyorsa görünümler otomatik olarak güncellenir ve update ifadesi iki veya daha fazla tablo içermez. Ayrıca, tetikleyicileri kullanarak karmaşık görünümleri güncelleyebilirsiniz. PostgreSQL’de görünüm güncellemeleri mümkündür ancak otomatik olarak mümkün değildir. Güncellemek için görüşlere karşı kurallar yazmanız gerekir. Karmaşık görünümlerin PostgreSQL’de de güncellenmesi kolaydır.
6. Hesaplanan sütunlar
SQL, hesaplanmış sütunlar özelliği sunar. Ancak görünümler, hesaplanan sütunlara tercih edilir. Bunun nedeni, hesaplanan sütunların farklı toplamaları tutamaması ve bu nedenle çok az yardımcı olmalarıdır. Hesaplanan sütunlar özelliği PostgreSQL’de mevcut değildir. Bunun yerine, tıpkı görünümler gibi çalışan işlevsel dizinler sağlar.
30 yılı aşkın bir süredir geliştirilmekte olan PostgreSQL, bu süre zarfında güçlü ve zengin özelliklere sahip bir nesne-ilişkisel veri tabanı yönetim sistemine dönüşmüştür. Kararlılık, uyumluluk ve genişletilebilirlik göz önünde bulundurularak inşa edilmiştir ve bu da onu birçok bilgi işlem etkinliği için mükemmel bir seçim haline getirir. İster bilimsel verileri derlemek ister finansal işlemleri işlemek ya da yalnızca web tabanlı bir uygulamayı güçlendirmek olsun, PostgreSQL hem büyük işletmeler hem de küçük şirketler için iyi bir seçimdir.